top of page

10 plats típics de la gastronomia catalana

La cuina de tradició catalana troba el seu origen a les classes populars, en un context on es tracta d’aprofitar totes les oportunitats que brinda la terra, el mar i la muntanya sempre amb la qualitat com bandera.

Durant els darrers anys grans xefs catalans s’han donat a conèixer gràcies a un treball impecable amb els fogons: Joan Roca, Carme Ruscalleda, Jordi Cruz, Ferran Adrià o Sergi Arola entre d’altres. Tot i això, el secret de les més tradicionals receptes catalanes segueix sent únicament dels cuiners de cada casa.

Pa amb tomàquet

És possiblement la opció més clàssica en les terres catalanes. Una recepta tan simple com bona al paladar que consisteix en pa xucat amb tomàquet amb una mica d’oli i sal. Habitualment es sol acompanyar amb embotits com fuet, un altre de llarga tradició catalana, pernil o formatge. També hi ha qui prefereix servir el pa de la mateixa manera però torrat.

Calçots amb salsa romesco

Durant els últims mesos d’hivern i els primers de primavera organitzar grans barbacoes per menjar calçots és un clàssic en el paisatge català. Consisteix en una ceba tendra, I allargada, que s’asa fins que queda una lleugera capa de color negra, la qual després es retira i es serveix amb salsa romesco.

Escalivada

Aquest plat consisteix en pebrots vermells, albergínia, ceba i si agrada, patates cuites a la brasa o al forn. Una vegada cuites, les verdures es pelen i es tallen en tires que poden servir-se soles.

Botifarra amb mongetes

Les botifarres son un tipus de salsitxa preparat a terres catalanes però més gruixudes que les primeres. D’entre totes destaca la de Vic i sol acompanyar-se amb mongetes.

Fricandó

Un altre dels plats típics catalans és el fricandó, que s’elabora a partir de fins filets de carn de vedella acompanyat de bolets de la zona.

Mar i muntanya

Un altre dels plats a destacar de la cuina catalana i en concret dels pobles costers, menjar de pescadors, és una barreja de carn (habitualment conill o pollastre) amb crustacis, sèpia o calamars per allargar el plat.

Escudella

L’escudella és una de les millors opcions per passar l’hivern, a més del calent caldo i la pasta de galets el plat s’acompanya de carn cuita i verdures.

Cargols a la llauna

Des de les terres de ponent arriba aquesta senzilla recepta que consisteix en cargols cuits a la brasa o al forn amb una llauna. Es serveixen acompanyats de salsa allioli o vinagreta.

Crema Catalana

Un dels postres més famosos de Catalunya, fet a base de llet, ous i sucre. El sucre cremat és el punt estrella del plat: tot just abans de menjar s’empolvora sucre per sobre de la crema i es fan diverses passades amb un cremador fins que s’apreciï una bona capa dura.

Panellets

Tot just que avui és dia de Tots Sants, Halloween pels més moderns, l’element estrella són els panellets en totes les seves varietats: tradicionalment coberts de pinyons, però també hi han de xocolata, coco o cafè entre d’altres.

Esperem que els pogueu gaudir tots alguna vegada,

Fins la propera!

El Cuiner de La Terra.

No oblidis seguir-nos a les nostres xarxes socials!

Instagram: @laterragirona

Twitter: @laterragirona

Facebook: https://www.facebook.com/laterragirona/

Entrades destacadas
Entrades recents
Arxiu
Buscar per tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page